'Aktifler Oranındaki Nakit Getiri' nedir?



Bir işletmenin performansını diğer sektör Kredi hesaplama üyeleri ile karşılaştırmak için varlıklar üzerindeki nakit getirisi (nakit ROA) oranı kullanılır. Gelirlerin tanınması veya gelir ölçümlerinden etkilenmeden şirket varlıklarına fiili nakit akımlarını derecelendiren bir verimlilik oranıdır . Oran, şirket analistleri taafından veya potansiyel ve mevcut yatırımcılar tarafından dahili olarak kullanılabilir.
AŞAĞIDAKİ ÖDEME DURUMU 'Varlık Oranındaki Nakit Getiri Oranı'
Temel analistler, bir stoğun düşük değerli veya aşırı değerli olabileceğine inanıyor. Yani, temel analistler derinlemesine analizin portföy getirilerinin artmasına yardımcı olabileceğine inanıyorlar. Bu analizi yapmak için temel analistler, oranlar dahil olmak üzere çeşitli araçlar kullanırlar. Oranlar analistlerin varlıklara ( ROA ) ve nakit ROA'ya dönüş gibi veri noktalarını karşılaştırıp karşılaştırmasına yardımcı olur . Bu iki oran değiştiğinde, nakit akışının ve net gelirin uyumlu olmadığı, ki bu da analistler için bir kaygı noktasıdır.
ROA ve Nakit ROA
Varlıklara ilişkin getiri, net geliri ortalama toplam aktiflere Kredi hesaplama bölerek hesaplanır. Cevap, finansal analistlere bir şirketin varlıklarını ne kadar iyi yönetdiğini anlatıyor. Diğer bir deyişle, ROA, analistlere her bir varlığın dolar değerinin kazançta ne kadar üretildiğini söyler. Yüksek bir oran, şirketin ortalama 1 $ 'dan 1 $' dan daha fazla net gelir elde etmesi anlamına gelir, bu da bir verimlilik göstergesidir. Düşük bir oran, bir şirketin varlık başına 1 dolar başına daha az net gelir elde etmesi anlamına gelir, bu da verimsizliğin bir göstergesidir. Sorun şu ki, net gelir her zaman nakit akışı ile uyumlu değildir. Çözüm olarak analistler, nakit akışlarını operasyonlardan (CFO) toplam aktiflere bölen nakit ROA kullanırlar. Operasyonlardan nakit akışı, net gelir ve nakit akışı arasındaki farkı uzlaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Bu şekilde, ROA hesaplamasında net gelirden daha doğru bir sayıdır.
Örnek olarak, eğer Şirket A'nın 10 milyon dolarlık net geliri ve 50 milyon dolarlık toplam varlıkları varsa, ROA yüzde 20'dir. Şirket A ayrıca tüm müşterilerine yüzde 100 finansman sağlayan yeni bir finansman programı nedeniyle yüksek bir satış büyümesine sahiptir. Sonuç olarak, net gelir yüksek olmakla birlikte, net gelirdeki artış, kredi satışlarındaki artışın sonucudur. Bu kredi satışları satışları ve net geliri artırdı, ancak şirket satışlar için nakit para almadı. Nakit akış tablosunda bulunabilecek bir satır kalemi olan işlemlerden nakit akışı, şirketin 5 milyon Kredi hesaplama dolarlık kredi satışına sahip olduğunu göstermektedir. Operasyonlardan elde edilen nakit akışları, bu 5 milyon dolarlık kredi satışını net gelirden düşmektedir. Sonuç olarak, nakit ROA, 5 milyon dolar ile 50 milyon dolar, yani yüzde 10 oranında bölünerek hesaplanır. Gerçekte, varlıklar ilk başta düşünülenden daha düşük miktarda "gerçek" nakit kazanç yarattı.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

POMC Nedir?

Poliklonal Antikorlar nelerdir?

Pnömatik Hortum nedir?